2012. május 6., vasárnap

Kicsit eltűntem...

...az oka egyszerű: összecsaptak a fejem felett a hullámok. Befejeztem a továbbképzést, leadtam a dolgozataimat, kaptunk egy mindenre kiterjedő államkincstári ellenőrzést, május 17-én kezdődik a a következő, beindult a kert (az iskolai, a saját, a "Vesd bele magad!" program), szavalóversenyünk volt, fúvóstalálkozónk lesz,  megünnepeljük és köszöntjük az édesanyákat, gyerekbulink lesz szombaton... hát dióhéjban ennyi. 
Úgy megtelt a fejem, hogy üres lett... Voltatok már így?
Amikor erőre volt szükségem leesett vészes szintre a vasam és olyan fáradságérzetem volt, hogy úgy éreztem nem bírom el a végtagjaimat. Kicsit pipa voltam magamra, nehezem viselem, ha korlátoz az egészségem a szokott tempómban. Pedig korlátoz...
...most kímélő programon vagyok, csak annyira engedem bele magamat a dolgokba, amennyire muszáj!
Amióta kipattantak a rügyek, leginkább a természet ejt rabul és ott töltődöm a legtöbbet.


...ő még vár egy kis napsütésre, hűs szellőre, éltető esőre! 

El nem tudjátok képzelni, hogy mennyire belelkesedtek a gyerekek a kerti programtól, olyan családok is megástak egy kis darab földet, ahol évek óta nem kertészkednek már, sőt felesleges időpocsékolásnak tartják. De a gyerekek nagy csodatevők ám: belerángatták a szülőket és felébresztették bennük a vágyat a szépre, a finomra, az egészségesre. 
Nagy meglepetésemre egyik nap Márk hozott a kertjéből nekem egy retket és zöldhagymát, mondván: 
- Hozott egy kis kóstolót! 

Engem ez annyira megérintett, hogy másnap reggel a közös imádságnál én is adtam át neki az én kertemből és még egy kislánynak, Vivinek, aki hosszas gondolkodás után csatlakozott csak a programhoz, most mégis az egyik leglelkesebb kiskertész. 
Azóta két kicsi gyermektől kaptam már a kiskertjéből ajándéktermést és láttam, hogy egymást is megajándékozzák. 
Holnap kerül kifüggesztésre a program keretében három feladat, melyet az évzárón értékelünk, hasznos kerti szerszámok, kesztyűk, könyvek kerülnek kiosztásra. 
Az egyik egy táblázat lesz, ahova feliratkozhatnak a gyerekek: Ki szeretné, ha meglátogatnánk és lefotóznánk őt munka közben? (Erről tablót készítünk!)
A második egy rajzpályázat lesz, tetszőleges technikával: "Én kis kertet kerteltem..." címmel.
A harmadik egy fogalmazásíró pályázat:   Az én kertem 
Bízom benne, hogy megmozgatja a gyerekek fantáziáját és a jutalom is kellően inspiráló lesz.
***
Beletanultam a szappanfőzésbe. Négy fajta várja az érlelés végét: levendulás, citromfüves, körömvirágos és fahéjas. Nagyon szeretném tutin elsajátítani a hogyant, mert a miértet már tudom.
Egyrészt össze sem lehet hasonlítani a bolti vegyi szappanokkal (érezhető a bőr kiszáradásán), másrészt elindult Abaligeten (még gyerekcipőben jár, de azon dolgozunk, hogy férfi bakancs legyen belőle) a helyi kispiac. Ahol a helyiek helyit árulnak, cserélnek - kinek ahogy jól esik. És lássatok csodát: előkerültek a kamrák mélyéről a tésztagépek, és cserélhetsz tojást, paprikapalántára vagy szappant naposcsibére. Feliratkozhatsz meggylikőrre és a zöldhagymáért kaphatsz spenótot... Amint vége a sulinak, teljes erőbedobással szeretném átgondolni, támogatni és bejáratni a minipiacunkat. Ennél jobbat el sem tudok képzelni a jelenlegi válságos időszakban és azt hiszem a bevásárlóközpontok élelmiszerminősége ma már sokak által megkérdőjelezett! 
***
Én annyi sok jó ANYUKÁT  ismertem meg itt a netvilágban, akik leleményesek, kitartóak, vidámak, segítőkészek...
...Nektek küldöm!


"Tudod mi a virág?
A földnek jósága.
Tudod mi a jóság?
A lélek virága."

/Petőfi Sándor/

( Köszönöm, hogy olyan sokan írtatok, érdeklődtetek, hogy rám néztetek, gondoltatok... 
Hálás vagyok érte!)
E.

4 megjegyzés:

  1. Bizony"jo kicsit" tuntel el, de orvendek a jo hireknek!Meg aztan kevesbe hiszem, hogy egy diohejba belefer mindaz amit elvegeztel ez ido alatt!Tovabbi jo elomenetelt mindenben!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy!
    Ha személyesen ismernélek óvnálak is kicsit, de tudom valaha - nem is olyan rég- én is éjt nappallá téve szorgoskodtam közös dolgainkon.
    Egy ideje elfáraszt a saját is.
    Remek ötleteket villantasz meg.
    Gratula!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, ha írsz még a piacról, az ötletet nagyon jónak találom én is, csak nehéz elképzelni, hogy hogyan működik jól. Arra gondolok, hogy van, hogy mindenkinek borsója van, és krumplija senkinek.
    Böjte Csaba gondolatai pedig, amiket linkeltél nálam, újból nagyon megérintettek, korábban már olvastam őket. Egyik hétfőn akarok majd írni a túlfogyasztásról is, biztos, hogy egy-két gondolatát fogom majd idézni...

    Örülök nagyon a kertezős sikereknek is!! Sok sok erőt, és nagyon jó egészséget neked, hogy azt a sokat, amit kell, mindet tudd vinni a válladon!

    VálaszTörlés
  4. Ebben bíztam, hogy "csak" a sok elfoglaltság! Remélem ki fogod tudni pihenni magad és tudsz töltődni is ezzel a sok szép és jó dologgal!

    VálaszTörlés