2011. március 8., kedd

Tolltartó kommandó, Budi Seriff és társai....

Sokat írtam már arról Nektek, hogy a rend a gyerekek életében egy kardinális fogalom. A külső rend megteremtésével és igényével kezdődik a belső vertikális és horizontális lélekrend az emberben. Az első, amit észrevettem, hogy szeretik a gyerekek a mai, humoros, általuk is valamihez köthető fogalmakat, sőt szeretnek fogalmakat alkotni! 
A tolltartó kommandó az én osztályomban került bevezetésre annak hatására, hogy a szülők jelezték nem győzik vásárolni a ceruzákat, mert nem elfogynak, hanem elnyeli őket a föld! 
Hangsúlyozni szeretném 12 fős osztályom van, de mivel 600 fős iskolában dolgoztam 15 évig, ki merem jelenteni, hogy pedagógusi elköteleződés az, hogy fontos számomra, hogy rendre tanítsam a tanítványaimat!  Fontos számomra, hogy keresem a lehetőségeket, a hogyanokat, hogy ebben a kérdésben előbbre jussunk! Fontos! 
És szülői támogatás, hogy hagyja a pedagógust dolgozni, ezen célokat közös ügynek érzik! 
Létfontosságú: KÖZÖS ÜGYNEK!
Fogalomtisztázás: a kommandós rajtaütés szerűen támad és akkor, amikor akar! 
A füzetemben minden tanulómnak van egy leltárjegyzéke! Szabó Magda után szabadon :o)!
Ezen feltüntetve, mit tartalmaz a tolltartója! 
Bármelyik napon, bármelyik szünetbe lemehetek és kimondhatom: TOLLTARTÓ KOMMANDÓ! 
(Cseles vagyok ám, majdnem minden nap megyek, néha egy kimarad és van, amikor kétszer is egy nap!)
... és leellenőrzöm, kinek mennyire fontos, az a megállapodásunk, hogy mi ebben változni szeretnénk! Hangsúlyozom: semmi jutalom nem jár érte, bünti sem! A megegyezés kötelezi őket! Egyszerűen kimondom, hogy kiken látom, hogy komolyan veszik, amit megbeszélünk, kinek vannak kihegyezve a ceruzái, ki az, aki egyszer nemcsak nagyra szeretne nőni, hanem felnőtté is szeretne válni!
... és persze nagyon édesek, mert akik tudják, hogy ők szépen rendbe tettek mindent, azok kérlelnek, hogy legyen ma TOLLTARTÓ KOMMANDÓ!
Nagy híve vagyok a felelősrendszerek kiépítésének, az elvégzett munka napi, heti értékelésének, elismerésének. Nálam van cipőfelelős (váltócipőket tartja számon és a polc rendjét!), törölköző felelős, ruha felelős (kabátok, levetett ruhák a fogason és az öltözőpadon), a testnevelés felszerelések, illetve az osztályterem rendjét szervezik, ellenőrzik. Semmi jutalmat nem kapnak érte! Csak az elismerésemet, a dicséretemet és a hálámat, hogy mennyire megkönnyítik a munkámat és hozzájárulnak egy kellemesebb légkör kialakításához!
Felsőben is komoly felelősrendszerünk van, amely áll a folyosók, mosdók, öltözők rendjének ellenőrzéséből (nyakba akasztós medál jelzi kik végzik ezt a feladatot!), illetve az ügyeletes tanár vezetésével az udvarra terelik a nagyszünetben a gyerekeket! Andris találta ki a Budi Seriff elnevezést Toy Story Woody Seriffje után szabadon! A nevet nagyon találónak találtuk és jót nevettünk rajta! A Seriffek figyelmeztetik a gyerekeket arra, hogy szépen hagyják ott maguk után a WC-t, mossanak kezet, ha szólnak a gyerekek, hogy elfogyott valami a WC illetve a mosdó helységekben, ők visznek ki pótolni!
Szóval!...csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nagyon sok mindent lehet tenni a jó szokások kialakításáért, az élhetőbb környezetért, a lelki békéért, a rend szeretetéért... és ismét csak azt tudom mondani, hogy minden összefügg mindennel!
Istennek legyen hála!
Erika

(Ezt a képet ezen az oldalon találtam.)
Ha jár erre egy hozzáértő, megírná egy bejegyzésben, hogy honnan kell azt tudni, hogy melyik képet használhatom és melyiket nem! Ha megjelölöm a forrást, így, mint itt, az jó? Az szabályos?
Köszönöm a segítséget! 

3 megjegyzés:

  1. Erika, nekem is óriási bánatom volt a tolltartóik állapota. Nem is az zavart, ha újabb és újabb ceruzát kellett vennem, mert nálunk legtöbbször megvoltak. Hanem az, hogy behajigálva, cipzár nincs behúzva, és potyogtak szanaszét. A miértre pedig a válasz: SIETNI KELL, NINCS IDŐ elpakolni.
    Szerintem ez egy borzalmas élmény egy hat-10 évesnek, de még egy felnőttnek is...sietni, és nincs idő...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon egyet értek Veled és nem értem, hogy hova kell sietni mindig olyan nagyon és hogy nem lehet elég fontos ez egy felnőttnek (legyen az szülő vagy tanár), hogy az élet igazi eszenciáját adja át egy gyermeknek. És hova is sietünk? Egyébként engem is nagyon frusztrál, ha belekerülök a kapkodó gépezetbe, hát akkor egy gyereknek mit jelent mindez. Mindenki tudja, hogy egy normális tempóról beszélek, nem arról, hogy valaki úgy élje az életét, mintha szedne valamit gyorsaság ellen! Azt pedig nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ezen értékek mellett nagyon el kell köteleződnie szülőnek, pedagógusnak egyaránt! Erika

    VálaszTörlés
  3. Oh ezt javasolni fogom a suliban.Éppen most nyelte el a föld megint a tollak és ceruzák nagyját.Nem győzöm pótolni.Én mit találjak ki erre?:-)
    A kép feltevése szerintem így szabályos, hogy megjelölted a forrást, hogy honnan van.

    VálaszTörlés