2010. december 18., szombat

Hu-mor-zsa

Gyerekek! Olvassátok el a táblára írt szavakat, figyeljétek meg valamennyit, majd a füzetbe két csoportra bontva írjátok le őket! Az egyik csoportba az egyes számúak a másik csoportba a többes számú főnevek kerüljenek! Figyelj, mert cseleztem is!

Szavak:  gyík, kabátok, fék, retek, ajtók, ablak, hóemberek, kék, betűk, lófarok, csizmák, csütörtök, pék,    zsemlék, fazekak.

Ellenőrzéskor mindjárt az elején elakadtunk, mert Zolika nem értett egyet azzal, hogy a fék szó egyes számban van, minden magyarázatom, indokom ellenére ragaszkodott hozzá, hogy többes számú főnév. Addig-addig, míg megpróbáltunk fordítva felszállni a lóra és megkértem magyarázza el nekünk miért gondolja így.
A válasz rövid volt és tömör: "Azért, mert eleve van a kézi és amire rálépünk!" - és a többiek bólogattak, hiszen Zolika a fülükbe tette a bogarat... hátha igaza van.

A jelenetet élő, egyenes adásban Bartos Erika közvetítette Abaligetről! :o)

2 megjegyzés:

  1. Én egyszer a kappan szóval kerültem hasonló helyzetbe. Arról egy ötödikes kisfiú próbált meggyőzni, hogy E/3 ragozású ige... még ragozta is. És a tedd mondatba trükk sem vált be, mert azt mondta, Pistike gyakran kappan. :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jó! Vétek nem összeírni ezeket a poénokat!

    VálaszTörlés