2012. augusztus 16., csütörtök

Balatoni kerékpáros körtúra

Nagy izgalommal vágtunk neki hétfőn reggel. Csomagok a kerékpárra, bicikli szerviz megvolt, sisak a fejen, kesztyű, hadd szóljon!
Hogy a kép teljes legyen a hatalmas lendület mögött óriási szív állt, teli élmény utáni vággyal és tíz éves (vagy tizenöt?) edzetlenség. 


Első napon még rezgett a kormány a kezemben és citáló első kerékkel vettem tudomást a hátulról előzőkről. Bevallom, meg is ijedtem tőlük!
- Anyááááám! - gondoltam gyakran!

Badacsonytomaj - Bazalttemplom 
Örülök, hogy én nem látszom, mert borzasztóan éreztem magam: edzetlen lábaimba belegyűrődött 60 km, mit tagadjam lépcsőjárásra alkalmatlan voltam és nem akart engedelmeskedni a két nyúlánk betontömb.
El is szaladtam a gyógyszertárba, kértem mindent adjanak, ami segít: kaptam izomlazítót, magnéziumot szedtem és a hegynek fölfelé imádkoztam a jó Istenhez, hogy valahonnan, ahonnan Ő jónak látja, töltsön fel erővel, energiával. ...és így is lett! Hiszen megígérte: kérjetek és adatik!
Próbáljátok ki, nekem bejött!
Ez a kép a bejövés előtt készült, mert itt tényleg csak erőszakos beavatkozásnak köszönhetem, hogy felmásztam a Szigligeti várba. De ami a lényeg: nem bántam meg!
Fegyverkiállítás a várnál.
Itt már hatott az imádság...

Olyan szép dolgokat láttam: ma is viselhető lábbeliket, melyeknek minden alkatrésze kézi munka, ruhákat, öveket, tarsolyokat. Teljesen elvarázsolt!
BALATONFÜRED
A harmadik, negyedik napon új életre keltem: beindultak az ellustult izmok és marha jól ment a bicajozás. Egyre ügyesebben használtam a váltót, már nem izgultam, ha előztek vagy előztem (mert olyan is volt ám!).
Jókai pedig mindig is rabul ejtett...
... a villájában látottak ebben csak megerősítettek. Polihisztor volt: értett a rózsákhoz, a fűszernövényekhez, vizsgálta a csillagokat, a konyhaművészetet, aktív társasági életet élt és nem mellékesen megírt néhány regényt. Itt írta például Az arany embert! 
Babakiállítás 
Korok és viseletek

Emlékeimben kotorászva eszembe jutott, milyen sokat mesélt a Nagypapa a füredi víz csodálatos hatásáról. Eszembe jutott, hogy képes volt felvonatozni és hatalmas fonott demizsonokban hozni otthonra, hogy igya a család, mert milyen jótékony hatása van az emberi szervezetre. A helytörténeti múzeumban látottak és a Kossuth-forrás segített ebben, ahol meg is kóstoltuk a vizet, sőt vittünk is belőle a hosszú útra.

Tagore idejött meggyógyulni bécsi orvosok javaslatára, nálunk pedig alig hallani ezekről a természeti kincsekről. A városban négy helyen lehet közkútról fogni a szénsavas, magnéziumban, vasban rendkívül gazdag gyógyvízből. 


A balatonföldvári kikötő

Volt menekülés az eső elől, de csak kétszer...
...és ha hiszitek, ha nem, mindig szembe jött velünk a jópofa buszmegálló, hogy menedéket adjon! 
Gyönyörű hét volt!
Tele élményekkel, szép impulzusokkal, látvánnyal, finom ízekkel, illatokkal, kedves emberekkel, hírnélküliséggel, madárcsicsergéssel, csobogással, durrdefekttel,  izomlázzal, verejtékkel, ami nekem egy kezdetet is jelentett.
Kezdetét annak, hogy vissza kell állnom a húsz évvel ezelőtti sportos életemre, mert szükségem van rá. Szükségem volt arra, hogy legyőzzem önmagam és újra egy nagy izomláz árán, de elkezdődhessen valami...
...a régi!
E. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése