2011. március 20., vasárnap

Odaát esik?

Ideát esik. "Hull a hó és hózik..." - azt nem tudom, hogy Micimackó fázik-e, de mi igen. Rendkívül visszahűlt a levegő, havazik, havas eső esik és olyan, mintha rossz felé hajtottuk volna a naptárt...
Remélem hét elejére rendbe jön, mert tele vagyok tervekkel!
A téli időjárásra való tekintettel bundás kenyeret sütöttem, finom hársfa teával, fokhagymával, medvehagymával... 
Nyááámmii!
Számomra a tavasz hírnökei a madárkák, akik olyan gyönyörűen énekelnek, hogy mindenki elhiszi nekik, hogy végre beköszöntött... (Jelentem, ma hallgatnak!)
A másik hírmondó nekem a medvehagyma!
Ilyenkor a tanáriban, az iskolában terjeng a hagymaszag, mert mindenki falja. Szerencsés eset, mert gyógyhatása és mennyei ízvilága kézen fogva járnak. Sok mindent készítünk belőle: salátát, pogácsát, langallót, lángost, mártást, szendvicsbe rakjuk, túró- és vajkrémeket, sós palacsintát, szóval csak a háziasszony fantáziája szab határt végtelen felhasználási lehetőségeinek! Primőr árut nem veszek, az első friss zöld áru nálunk ez! 
Hagyma jellege mellett is kíméli a gyomrot, immunerősítő és vértisztító hatása kiváló. Fagyasztóban elrakva az év folyamán bármikor felhasználható! (De a friss, az az igazi! Annak vagyok a híve, hogy amikor a természet adja, akkor zuftig telepakolni vele a szervezetünket!) 

 Nem vagyok biológus, de szeretem a természetet, igyekszem benne tájékozottnak lenni! Úgy tudom, hogy a medvehagymát csak virágzás előtt ajánlatos fogyasztani! Én erre figyelni szoktam és műút közelében soha nem gyűjtöm! Érdemes felfedezni a napsütéses, árnyékos, melegebb, hűvösebb területeket és fokozatosan érés szerint legyűjteni őket! A Mecsekben nagyon sok van, az orfűi területen kell először kezdeni, az abaligeti rész kicsit hűvösebb ezért ott később lehet szedni!
***
A tavaszi időszámítás másik nagy mérföldköve számomra a veteményezés! Mivel a hétvégén teljesen bevettem, hogy itt a tavasz, egy izmos, nagy lendülettel elveteményeztem! Kint pislognak a hagymácskáim, várja a napocska simogató melegségét a répa, a zöldség, a borsó, és az eperpalánták valószínű csodálkozva kémlelik az eget, hogy mi ez a fehér, amit ma reggel fentről rájuk szórtak! 


Mit tehetünk mást???
Énekeljük el együtt a Süss fel napot! :o)
Erika

5 megjegyzés:

  1. Bár találkoznék már ezzel a medvehagymával! Annyi jót hallottam róla!

    VálaszTörlés
  2. A medvehagymával én is úgy vagyok, mint Angela :)

    A veteményezésről: mi is így jártunk. Szóval nóta kettő, három és...

    ... SÜSS FEL NAP,...

    :o)

    VálaszTörlés
  3. Azt hittem egyedul vagyok ami a medvehagymat illeti, de latom nem igy van.En csak itt a neten talalkoztam vele, nalunk fele nem fogyasztjak, de jo hire van.
    Nalunk nem havazott de ugy latszik a hideg levego toletek jott.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is esett a hó, pedig jó lett volna ezt az egy napot pihenésre használni.
    A hosszú hétvégén mi is gyűjtöttünk medvehagymát és sok finomság készült belőle.Már tettem is fel a blogra képet!:-)

    VálaszTörlés
  5. Angéla: Én furcsán nézem, de az interneten láttam, hogy kicsi cserepekben árulnak medvehagyma-hagymát. Nálunk meg tele van vele az erdő! :O)
    Bergamott: Hangosan énekeltem, csak kapar egy kicsit a torkom! Vagy későn léptem be???
    Iri: Nálunk nagyon sok van a hegyekben (Mecsek) és sokféleképpen használják fel. A szomszéd településen Medvehagyma-napokat is tartanak. Ott ittam belőle bort egyik évben, de az egy kicsit fájt. Azt már kínlódásnak éreztem...
    Nellike láttam és örültem neki nagyon. Remélem itt a jó idő és onnan folytathatjuk, ahol múlt szombaton abbahagytuk... Ma (kedd) már sütött a nap nálunk! Erika

    VálaszTörlés