2011. április 1., péntek

Somának szeretettel...

Kedves Soma! 
Olyan békákról készítettem Neked egy kis összeállítást, amelyeket próbáltunk már csókolgatni, de nem lett belőlük királyfi, úgyhogy lányok ne próbálkozzatok... Mindhiába!
Ez a  fajta a barna varangy! 
Itt mindent megtudsz róla, ami biológia! 

Amikor a tavasz az első jeleit csillogtatja, felragyog  és melegebben süt a napocska, kipattannak a rügyek a fákon, megindulnak az erdő felől a barna varangyok a víz felé. Hátukon cipelik a nagyon erőszakosan kapaszkodó hímeket, akik a vizeket elérve a lerakott petéket ott a helyszínen megtermékenyítik. 

Látod Soma? Ezek petefüzérek, érdekes, fonalra hasonlító, gombolyag szerű csomók!
Sajnos napjainkban a víz elérése nem mindig egyszerű, hiszen a műúthálózat miatt tele van az úttest elgázolt békákkal. Ezt úgy hidaljuk át, hogy már március első napjaiban az erdő felől az útra vezető és vízzel határolt területek szélére kicsi zöld hálót feszítenek. Ezek a békafogó hálók. Amikor tapasztaljuk a mozgást, már szervezni kell a békamentést, mert néhány nap alatt levonulnak és utána visszamennek az erdőbe. Ilyenkor a gyerekekkel csapatokat szervezünk és vödrökbe gyűjtjük a hálónál állomásozókat, illetve a vízelvezető csatornákban rekedő békucikat. Átszállítjuk őket a tóba.

Elég zsarnok természete lehet a hímeknek, sokszor egész csomókká válnak, szinte alig lehet látni, hogy ki-kivel van. Sajnos nem egyszer a nőstény életébe kerül, mert megfojtják, megfullad a hím szorításától.

Ezek ilyen csomók, kupacok! 

A gyerekek minden évben nagyon várják és rutinos mentők! Naponta 500-700 db-ot mentünk, mire a végére érünk a darabszám eléri a 7-8000 db-ot! 
Reméljük egyszer velünk menthetsz! 
Erika

2 megjegyzés:

  1. De ügyesek vagytok!Sikondán is volt mentés megint.

    VálaszTörlés
  2. Erika, nagyon nagyon köszönjük a beszámolót! Somának nagyon tetszett! :)))

    VálaszTörlés