2011. február 4., péntek

Csillog, ragyog, fénylik és kiidegel. Mi az?

A tehetséges gyerek az első padban!
Pénteken helyettesítettem! Hirtelen és váratlanul hittant. A téma a Pálos Rend volt, benne Boldog Özséb és patrónájuk a Fekete Mária. Kikerestük a térképen a magyarországi helyeket és nálunk közvetlen élményként itt kínálkozik a Jakab-hegy! (Járt itt Boldog Özséb, az erdőben összegyűjtötte a remetéket és a Jakab-hegyen létrehozta a Pálos Rendet. Ha erre jártok, gyönyörű kirándulóhely, kijelölt turista útvonallal. Pécset és Orfűt bicikliút is összeköti!) Szóval, elég jól rágyúrtam a témára, bár az előzetes ismereteim és ilyen irányú tudásom hagy némi kívánnivalót maga után. 

Amint az osztályba lépek, a hátsó padban feltűnik A TEHETSÉG!!!
Milyen formában?
Fetreng, mindene leesik a padról, a pulóvere a földön és egyetlen ceruzát sem talál a táska alján, aminek hegye lenne. Hátul elfoglalt helyét hamar felszámoltuk és máris az első padban találta magát. Ezt kívánta saját érdeke, a társainak is így volt könnyebb, valamint gondoltam magam baján is enyhítek!
A TEHETSÉG szuszog, pofákat vág, úgy tesz, mintha marhára nem érdekelné mit beszélek, nyög, mert ki kell nyitni a füzetet - persze mindennek hangos nem tetszéssel is mutatja jelét.

Elkezdem mesélni, miféle legendák keringenek a Fekete Máriáról készült ikon körül, melyet Lengyelországban őriznek..... és figyel.... és  figyel.... elkerekedik a szeme. 
Mesélem, hogy a legenda szerint Lukács a fát, melyre festették az istállóból szerezte, ahol Jézus született....
Hoppá! ... és lecsap rám! Harsány örömmel rám kiált!
- Egyes számú legenda megdőlt! Hogyan is lehetne a fának köze Lukácshoz vagy Lukácsnak a fához, amikor a Madonna ruháját az Anjou-ház liliomai díszítik! - mondja ő, A TEHETSÉG.
Kalandoztunk tovább a legendák sorában, megfigyeltük Mária és gyermeke tekintetét, mit tart a gyermek Jézus a kezében: hááááát az Élet Könyvét, a Bibliát!
A TEHETSÉG ismét begyújtja a rakétákat és lecsap!
-Kettes számú legenda megdőlt! Hol volt egybeszerkesztve a Biblia akkor, amikor Lukács tevékenykedett.
Felírtuk a vázlatot a táblára, közösen dolgoztunk. (A TEHETSÉG is, de ő kényszerből, fintorogva és csak a következő beszólásáig....)
-Sajnálom Erika néni, hogy semmi olyat nem írt a táblára, amit ne tudnék. Akkor is le kell írnom?
Még szerencse, hogy nem az idén szalajtottak a pályára, mert nem tudtam volna válaszolni rá 20 éve...
- Nem! Te ne írd le! Akkor ez igazán felesleges munka lenne.... Tudod, mit? Te írd le azt, amivel kiegészítenéd az én ismereteimet! 
Eljött az ő ideje! És láss csodát! Nem zajong! Nem kellemetlenkedik! Egyenletessé vált a légzése! És a TEHETSÉG ír, ír, ír. Fel sem néz a füzetéből, hiszen annyi minden van, amit én nem tudhatok....

Látjátok! Ilyen a TEHETSÉG! Hegyeket kell lehordani róla, hogy megkezdhessük az aranymosást! Pökhendi pedagógus nem tud bánni vele, mert olyan konok lesz, olyan dacos, hogy egy életen át titkolni fogja, hogy ő egy született TEHETSÉG!
Uzsonna szünetben is bent voltam, az osztály csendes volt! Az egyik osztálytárs várat rajzolgatott egy papírra. A TEHETSÉG odasétált mellé, miközben beleharapott a vastagon megrakott házi szalámis szendvicsébe: 
- Tudod Andris! Csak azt ne mond soha, hogy ez az Oroszlánszívű Richárd vára.... mert ő nem ilyeneket építtetett! 
Íme a TEHETSÉG! 12 éves.
Erika

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt olvasni. Nálunk a "maradj csöndben ne zavard a többieket" volt a reakció szintén nem pályakezdőtől. (Nem Zs.-re gondolok.)

    Megnyugtató a gondolat, hogy vannak olyan Pedagógusok, mint Te. TEHETSÉG-nek biztos nagyon sokat adott a hozzáállásod!

    VálaszTörlés
  2. Hát, nekem az jutott eszembe, hogy biztos kevés barátja van :(

    VálaszTörlés
  3. Nincs kevés barátja, mert fantasztikus "mókamájsztró", nagyszájú, a pingpongasztal rettegett Ivánja, remek előadóművész! Mindez megspékelve szakkönyvbe illő hiperaktív tünetekkel! ... én nagyon szeretem! Erika

    VálaszTörlés
  4. Kedves Erika!
    Nagyon tetszett. Pláne most, amikor kissé meginogtam az iskolák motiváló erejében...
    És köszönöm a vicc-linket! Továbbá küldöm majd az e-mail címemet is!
    Üdvözlettel,
    Balogh-Ficsor Szilvi

    VálaszTörlés
  5. Sajnos Szilvi az iskoláknak kevésbé van motiváló ereje. Egy-egy nagy formátumú tanár kell (én őket keresem, ha tanárt keresek!) ahhoz, hogy életre szóló lenyomatokat hagyjunk gyerekekben. Nekem például remek tanáraim voltak. Nyolc éves voltam, amikor elhatároztam, hogy én is olyan leszek, mint ők... A gyerekekkel való foglalkozásnak hatalmas lélektana van... (általában az emberekkel való foglalkozásnak is!) Erika

    VálaszTörlés
  6. Wow! Köszönjük, jó volt olvasni. Talán érdemes lenne ezeket a szitukat összegyűjteni, és pedagógusok számára kötelezővé tenni az olvasását. Orsi

    VálaszTörlés
  7. Szia Erika!
    Légyszíves szavazz majd ha tetszik a receptemre.
    Itt lehet: http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  8. Hűhau!! le a kalappal előtted! ehhez igazi antennák és óriási szív kell, amit te művelsz:)) bár ilyen pedagógusok lennének mindenhol...

    VálaszTörlés
  9. Szia Erika!
    Csak "veletlenul" toppantam be ide, es nagyon megfogott a hozzaallasod. Minden elismeresem a tied! Igazabol csak annyit akartam, hogy biztos van meg ilyen sztorid, meg a kollegaidnak is es egyetertek Orsival, hogy konyvet kellene irni esettanokbol, nem csak a tanaroknak segithetne, hanem a szuloknek is akik mar nem tudjak, hogy kezeljek gyerekuket, akik az iskolabol is csak megteveszto hireket kapnak csemetejukrol.

    Minden jot!
    Anna

    VálaszTörlés
  10. Nagyon kedvesek vagytok! A sztorikat az élet kínálja, nagy csodák csak ritkán adódnak az ember életében... azt a sok kicsit kell tudni meglátni, melyet tálcán kínál nekünk a Teremtőnk. Sok örömet ad és adott eddig a pályám, a gyerekek, a családok. Egy-egy botlást észre sem veszek, olyan sok jó van a mérleg másik serpenyőjében! Köszönöm, hogy olvastok! Erika

    VálaszTörlés
  11. Nagyon tetszett nekünk ez a post!Az egész család itt ült mikor felolvastam.:-)

    VálaszTörlés
  12. Örülök neki, ha tetszett. Nekem is nagy élmény, ilyen gyerekkel találkoznom. Ajándék az élettől. Erika

    VálaszTörlés