Mire haza érkeztünk tele volt az egész gyümölcsösünk csodálatos dús, sárga pitypanggal. Gyönyörű gazdag rétünk van, mert voltak bárányaink és annál jobban semmi nem tudja termékennyé tenni a rétet. Nem véletlenül mondják, hogy elől fűnyíró, hátul trágyaszóró :o) !
A pitypang méz receptje: két hatalmas dupla maréknyi sárga virágot leszedni és egy liter HIDEG vízben lassan főzni. Nem szabad, hogy lobogva forrjon. A pitypangot ne mossátok meg, mert rengeteg virágpor van benne, ami a szíve a méznek! Amikor bugyogni kezd, lezárjuk a gázt és egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és kinyomkodjuk a virágot is amennyire csak tudjuk!
Hozzáadunk egy kiló cukrot és egy fél citrom levét. Ne tegyetek bele több citromot, mert savanykás lesz. Soha nem loboghat, hogy minél többet megőrizzünk a vitamintartalmából. És a legkisebb lángon főzzük, egészen addig, míg csurgatható méz állapotát nem kapjuk. Én többször lekapcsoltam és visszahűtöttem, hogy ellenőrizzem a sűrűségét. Ha híg, újra alá gyújtani és még párologtatni lassan a vízből, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ne főzzétek túl sűrűre, mert idővel kikristályosodik! Nagyon finom teába, vajas kenyérre, süteményekre. Aki nálam kóstolta, mind azt hitte valódi mézet eszik. Nagyon finom, nagy kincs! A pitypang minden része gyógyhatású, különösen nagy szerepe van az inzulintermelődés beállításában, cukorbetegeknek feltétlen ajánlott! Elsősorban a szára és a levele jó erre a célra! A levelét elrejthetitek mindenféle zöld tavaszi salátába, észre sem veszik mit esznek, elég ha ti tudjátok, hogy mindenkinek a javára válik.
Az ára sem mellékes, nekem két kisebb és egy nagyobb üveg mézem lett egy kg cukor árából.
Nagyon egészséges!
Erika
Köszönöm Erika a receptet! Kipróbáltam igaz csak elég kicsibe ( kb. 10 dkg cukorból) de ez valami nagyon finom tényleg. Úgyhogy lesz még itt pitypang készítek a jövő héten egy nagyobb adagot.
VálaszTörlésCsak annyira van sikere, hogy a gyerekek 10 percenként szaladgálnak be "mézet" kérni, és marék szám hordják be a pitypangot, hogy csináljak még :))
VálaszTörlésJaj, de jó! Nálunk is mindenkinek nagyon ízlik, vajas kenyérrel vagy csak úgy egyből nyamikának.
VálaszTörlésErika
Én is kipróbáltam, fél adagot készítettem. Nagyon jól sikerült, köszönöm szépen a receptet!
VálaszTörlésKedves Erika!
VálaszTörlésA méz elkészítését a te recepted alapján próbáltam meg, s nagyon nagyon fini lett! A blogomon meg is mutattam, köszönöm, hogy megosztottad velünk! Szép napokat Neked!:)