2011. április 26., kedd

Pitypang méz

Mire haza érkeztünk tele volt az egész gyümölcsösünk csodálatos dús, sárga pitypanggal. Gyönyörű gazdag rétünk van, mert voltak bárányaink és annál jobban semmi nem tudja termékennyé tenni a rétet. Nem véletlenül mondják, hogy elől fűnyíró, hátul trágyaszóró :o) !

A pitypang méz receptje: két hatalmas dupla maréknyi sárga virágot leszedni és egy liter HIDEG vízben lassan főzni. Nem szabad, hogy lobogva forrjon. A pitypangot ne mossátok meg, mert rengeteg virágpor van benne, ami a szíve a méznek! Amikor bugyogni kezd, lezárjuk a gázt és egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és kinyomkodjuk a virágot is amennyire csak tudjuk! 
Hozzáadunk egy kiló cukrot és egy fél citrom levét. Ne tegyetek bele több citromot, mert savanykás lesz. Soha nem loboghat, hogy minél többet megőrizzünk a vitamintartalmából. És a legkisebb lángon főzzük, egészen addig, míg csurgatható méz állapotát nem kapjuk. Én többször lekapcsoltam és visszahűtöttem, hogy ellenőrizzem a sűrűségét. Ha híg, újra alá gyújtani és még párologtatni lassan a vízből, amíg el nem érjük a kívánt  állagot. Ne főzzétek túl sűrűre, mert idővel kikristályosodik! Nagyon finom teába, vajas kenyérre, süteményekre. Aki nálam kóstolta, mind azt hitte valódi mézet eszik. Nagyon finom, nagy kincs! A pitypang minden része gyógyhatású, különösen nagy szerepe van az inzulintermelődés beállításában, cukorbetegeknek feltétlen ajánlott! Elsősorban a szára és a levele jó erre a célra! A levelét elrejthetitek mindenféle zöld tavaszi salátába, észre sem veszik mit esznek, elég ha ti tudjátok, hogy mindenkinek a javára válik.

Az ára sem mellékes, nekem két kisebb és egy nagyobb üveg mézem lett egy kg cukor árából. 
Nagyon egészséges!
Erika

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Erika a receptet! Kipróbáltam igaz csak elég kicsibe ( kb. 10 dkg cukorból) de ez valami nagyon finom tényleg. Úgyhogy lesz még itt pitypang készítek a jövő héten egy nagyobb adagot.

    VálaszTörlés
  2. Csak annyira van sikere, hogy a gyerekek 10 percenként szaladgálnak be "mézet" kérni, és marék szám hordják be a pitypangot, hogy csináljak még :))

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jó! Nálunk is mindenkinek nagyon ízlik, vajas kenyérrel vagy csak úgy egyből nyamikának.
    Erika

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbáltam, fél adagot készítettem. Nagyon jól sikerült, köszönöm szépen a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Erika!
    A méz elkészítését a te recepted alapján próbáltam meg, s nagyon nagyon fini lett! A blogomon meg is mutattam, köszönöm, hogy megosztottad velünk! Szép napokat Neked!:)

    VálaszTörlés