2011. július 13., szerda

Mi van a zöld tekercsen?

Ajándék a Szülőknek 2011-ben

"Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak." (Zsoltárok 127:4)
A Biblia azt mondja, hogy a szülők olyanok, mint az íjászok a gyermekek pedig nyilak. 
Kedves szülő!
Íjászként a dolgod, hogy:
1.) Óvd őket a tegzedben (otthonodban)! Férje meggyilkolása után Jacqueline Kennedít megkérdezték, tervezi-e, hogy politikai pályafutásba kezd: "Nem" - felelte ő - "minden erőmet a gyermekeimre fordítom. Ha belőlük rossz emberek lesznek, semmit sem tehetek, ami bármit is érne a nyilvánosság szemében." 
Gyermekeink olyan generációban nőnek fel, ahol drogokhoz juthatnak hozzá, fegyvereket vásárolhatnak, rablókkal találkozhatnak, virtuális szexet folytathatnak, és mindezt a saját otthonukban, a számítógépükön keresztül. Ennek vészjelzésként kell hatnia rád! Azt mondod: "Én is felnőttem, ő is fel fog" 
Nem!
"A magára hagyott gyermek szégyent hoz szüleire... Fegyelmezd fiadat, akkor örömöt találsz benne" (Példabeszédek 29:15,17 NKJV) De légy óvatos! Ha a gyermekeid ítélkezőnek és örömtelennek látnak, kerülni fognak, később pedig időzített bombaként robbannak. Legyen olyan az otthonod, ahol nyíltan feltehetik kérdéseiket, válaszokat kaphatnak és életre szóló értékek formálódnak ki bennük! "Mint hős kezében a nyilak" - a "hős" azt jelenti, hogy harcolnod kell értük!
2.) Helyes irányba célozz velük! "Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon..." (Példabeszédek 22:6). Nem szabad a széltől is óvnod őket, mert ezzel megfojtod kreativitásukat; ne áldozd fel őket anyagi javakért, és ne akard, hogy ők érjék el be nem teljesült vágyaidat! Segítsd őket, hogy felfedezzék tálentumaikat, és rájöjjenek, hogy mi Isten terve az életükre nézve és amikor erre rájönnek, te legyél a legnagyobb biztatójuk!
3.) Engedd útjukra őket! Az elengedés nehéz lehet. De könnyebb, ha tudod, hogy te az igazságot tanítottad nekik, hogy imádság óvja őket, és Isten védelme alatt állnak.

Részlet a Mai Ige május 4-re szánt biztató soraiból!
Úgy gondolom, hogy a Szülőknek is sok biztatásra, megerősítésre van szükségük és egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. Sokféle nevelési irányzat, szemlélet ütközik naponta a televízióban, a magazinokban, az utcán, talán nem mindig könnyű eligazodnia egy mai anyukának, apukának! A mi iskolánk az Isten által kijelölt utat választotta legalapvetőbb értékrendjének. Igyekszünk ennek megfelelő mankókat adni a Szülőknek!
E.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen adnám a gyermekeimet ebbe az iskolába! Valahogy úgy érzem, nálatok a gyerekek tényleg a megfelelö nevelést kapják (és a szülök is:-))!

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó három bejegyzésed szívmelengető, Erika. Bárcsak lenne sok-sok hozzád hasonló pedagógus!!! Nagyon köszönöm ezeket a bejegyzéseket!
    És nagyon kíváncsi lennék az iskolátokra egy kicsit közelebbről is. :)
    Áldja meg az Úr a te és a kollégáid munkáját!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a zöld tekercs!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, ha így látjátok. Nagy erőfeszítéseket kell tenni a szülők felé, mert az összefogásunk nélkül nem nyerhetünk. Egy nótát kell fújnunk ahhoz, hogy a gyermeket közös erővel és szívvel helyes irányba terelhessük. Vigyázni kell a szülő-pedagógus kapcsolatra, mert ha megsérül, abból mindenki csak vesztesként kerülhet ki. Ez nem valami nyalizás, vagy békába lemenés, hanem formálás, értékközvetítés. Törekszem a közös programokra a szülőkkel, családokkal, ahol megmutatkozhat, hogy a tanár is ember... Az iskola, mint a falu kultúrközpontja, szinte minden programon jelen van. Most nyáron is zajlik az élet... Az iskola egy faluban (egyébként szerintem sehol!) nem válhat el a családoktól és nem jelenhet meg, mint szolgáltató. Nagyot veszít az értékéből, ha ezt teszi. Nem szolgáltat, hanem SZOLGÁLAT! Ebbe még bőven belefér az, hogy a hivatásunk, szakmánk felépített legyen, kivívja a társadalmi rangját. Sokat tehetünk a presztízs emeléséért és lerombolásáért. Ki-ki melyik utat járja. Erika

    VálaszTörlés