2010. november 30., kedd

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok...

Advent-falvi hírek

A mellékelt képeken jól látható, mivel gazdagítottuk ma újdonsült településünket!
 
 
Ma a csillagokkal foglalkoztunk...
Megbeszéltük, hogy a csillagok saját fénnyel rendelkező égitestek. Mi csak fénypontként látjuk, valójában nagyon távol vannak. A legközelebbi csillag a Nap. 
Mivel egyházi iskola vagyunk felelevenítettünk egy különleges csillagot is: a betlehemi csillagot, felfrissítettük az ismereteinket, hogy kiknek és mit mutatott, jelzett a csillag. 
Kartonpapírból gyönyörű csillagokat vágtunk, majd megismerkedtünk egy egyszerű csillaghajtogatással. Nagyon ajánlom gyerekes anyukáknak, apukáknak, mert a hajtogatás sok mindent fejleszt: a térbeli tájékozódástól a mikromozgásig. Megfigyelhetitek a négyzet tulajdonságait: a felezőmerőlegeseket, átlókat, a szemközti oldalak párhuzamosságát, az oldalak egyenlő hosszúságát. (Használjátok bátran ezeket a fogalmakat és mutassátok a papírlapon az ujjatokkal!)
 
Íme:

Kivágtok két egyforma méretű négyzetlapot és meghajtogatjátok az oldalfelező merőlegesét és az átlókat. Figyeljetek a pontos illesztésre, a körmötök segítségével rögzítsétek, fixáljátok a hajtásélet!
Az oldalfelező merőleges vonalán bevágtok a felénél kicsit mélyebbre! Nem a közepéig! 
Az átlókhoz behajtjuk a bevágott négyzetek sarkait, így az átló mentén kialakulnak a hegyes csillagvégek! 
Mindkét darabot elkészítjük, mutatom a külső és belső felét! 
Szembefordítjátok a két csillagot, a hajtott sarkok befelé nézzenek! Tűzőgéppel vagy ragasztópöttyel rögzítitek a két alkatrészt! Ha fényes felületű papírlapot használtok, célszerűbb tűzni!
Nagyon szép, mutatós darab! Felhasználhatjátok füzérekhez, karácsonyfadísznek! 
Kellemes időtöltést mindenkinek!

A mai nyelvtan anyag is e köré rendeződött: a főnév fajtái, a köznév és a tulajdonnév felismerése, a főnevek csoportosítása volt a feladat! 
Mi a következő szavakat csoportosítottuk: csillag, Betlehem, Nap, gyermek, Mária, jószívű, Gáspár, ajándék, áldás, Menyhért, Jézus, Biblia, bárányok, istálló, pásztorok!

Voltak kíváncsi kérdéseim: 
  • Ki hiányzik a három királyok közül? 
  • Melyik szó volt a huncut kakukktojás? 
  • Ki volt Mária férje?
Nagyon szép óránk volt! Kár, hogy lemaradtatok róla! 
Szép estét!

1 megjegyzés: