2010. november 28., vasárnap

Advent első vasárnapján

Nagyon sok szép adventi koszorút láttam az interneten, a boltokban, a vásárcsarnokban, az Árkádban.... és lehet látni nem szépet is, művirágos, nagy masnis, csűrcsavargyertyás aranygömböset. 
Szerintem az adventi készülődéshez hozzátartozik a koszorú elkészítése. Nem a gyertya meggyújtásával kezdődik, hanem amikor elkészítjük és arra várunk, hogy vasárnap felsercenjen a gyufa hangja és .... 
De miért nem készítenek az emberek maguk koszorút? 
Nem kell hozzá más, csak egy kis gyűjtögetés, néhány fenyőág, egyszerű gyertya vagy teamécses, néhány év közben félre tett szalag. Én két koszorút készítettem: 

Egyet otthonra...
Egy szokásos szalma koszorúalapot díszítek minden évben. Fenyőágat, diót, mogyorót, mandulát, fahéjat használtam és négy illatos teamécsest. Száríthattok narancs vagy citromkarikát, szedhettek hóbogyót, csipkét galagonyát, tuja ágat, szegfűszeget (finom illatot ad). Nagyon széles a választék!
egyet az osztályomba...
Ennek az alapja nem más mint újságpapír. Egy hagyományos napilap dupla lapját összesodorjátok, kialakítjátok a koszorú karikát. Össze is ragaszthatjátok, hogy könnyebben boldoguljatok vele. Hosszanti irányba tépett kb. 5 cm széles újságcsíkokkal elkezditek körbetekerni a kialakított kört. Megindul a karika vastagodása. Egészen addig tekeritek, amíg el nem éri a kívánt vastagságot, tömörséget. A fedőréteg nálam piros textil maradék, de lehet krepp papír, széles szalag, vászon. Úgy tekerjétek rá a felső réteget, hogy azt is 5 cm széles csíkokra szabdaljátok és szépen egyenletesen felviszitek rá. A dekoráció jól látható: ugyanaz, mint az otthonin. A gyerekeknek mindig teszek rá olyan díszeket, amiket tudom, hogy szeretnek és mégis esztétikus. Ezen van egy kis fából készült angyalka, egy cserép sünike, fából készült szív, és egy kerámia csillag! Bármit rátehettek, ami szép! Mézes kalács figurától kezdve, a csuhé angyalkáig, a szalmacsillagoktól a dióbabáig! Egyet ne tegyetek rá - szerintem - műanyagból készült dolgot! Rombolja az esztétikai érzéküket! 

Mire tanítjuk a gyermekünket ezzel?
  • Vegyük észre a hasznos, felhasználható dolgokat, a természet tálcán kínált kincseit!
  • Nem kell mindent a boltban venni! 
  • Együtt tevékenykedtek, fejleszted a kreativitását, esztétikai érzékét!
ÉS A HAB A TORTÁN:
  • A beszélgetéseitek során a karácsony átértékelődhet a családodban! Ne hagyd, hogy keserű szájízed legyen csak azért, mert úgy érzed, hogy a karácsonyt nem lehet bírni pénzzel! A karácsonyhoz nem pénz kell, hanem lélek! Vegyél ajándékot, de mértékkel és elsősorban a gyerekeknek! A felnőttek készítsenek egymásnak - egyébként gyerekeknek is csuda jó dolgokat lehet készíteni és tele van a net. jobbnál jobb ötletekkel! - legfeljebb szimbolikus dolgokkal lepjék meg egymást (tea, csoki, bor, kávé).
TÖREKEDJETEK A KAPCSOLATOK MÉLYÍTÉSÉRE!
HOGYAN???
  • Mondj le a kedvenc tv műsorodról, hogy esténként felolvass a fiadnak, kislányodnak!
  • Szerettek diavetítőzni? Egészen mást jelent, mint a mesélés. Addig lehet nézni a képeket, amíg akarjátok, ha tetszett vissza lehet lépni az előző képre, megbeszélhetitek, amit láttok!
  • Társasozzatok, süssetek mézes kalácsot! Készítsetek együtt ajándékot a nagymamának, nagypapának! Rajzoljon a gyermek, ti pedig tegyétek keretbe! 
  • Készítsetek saját kezűleg képeslapot, melyekkel üdvözölhetitek távolabb lakó barátaitokat, családtagjaitokat!

Paksy Gáspár:

Adventben

Már én a földnek szolgaláncát
Erős karokkal szétzuzom,
Feléd esengve tiszta hévvel,
Sóvárgó vággyal, Jézusom!
Látom kigyulni napkeletről
Királyok fényes csillagát,
Komor felhőkön, bús homályon
Mennyország fénye csillan át.
Sötét, kietlen éjtszakákon
Kicsiny bölcsödről álmodom,
Sokszor merengek égi kéjjel
Mosolygó kisded-arcodon.
A boldogság regéje lágyan,
Szellők szárnyán susog felém,
Sokszor tünődöm holdas este
Az angyalok szép énekén.
Vigasztalódva nézhetem már
A nagy világot, bár sötét;
Egekből áradt üdv sugára
Oszlatni kezdi bús ködét.
Szívem keservét, régi búját
Örök reménnyel altatom,
A kétség, csüggedés borúján
Raráté sír föl ajkamon.
Az irgalom nagy Istenéhez
Gyakorta szárnyal hő imám,
Mert lelkem e csalárd időknek
Megváltót, üdvöt, fényt kíván!

  Nagyon szép adventi vasárnapot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése