2010. november 21., vasárnap

Advent elé!

Ahogy közeledik az advent gondolom Ti is serényen készülődtök már ajándékkal, gondolattal, elmélyüléssel, bevásárlócetlivel, feladatlistával. Elkezdtem az osztályom adventi naptárát, egy-két nap múlva elkészülök vele, felteszem majd nektek. Szerintem nagyon sokféle szép naptárat lehet készíteni, rengeteg ötlet van belőle az interneten, igazán csak fantázia és pénztárca kérdése, ki mennyire lendül neki. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, akkor jött be az ablaknyitogatós, csokifigurás, bolti naptár. Én is vettem belőle! Ma már nem vennék. A legegyszerűbb dolgokból csinálhattok, a kérdés azonban az, hogy mi kerül bele? Az apróságokon kívül, mindig rakok bele szép üzenetet, gondolatot, amit az a gyermek olvas fel, aki kibontja az aznapi pakkot. (Ha kicsi gyereked van, kicsi üzenetet tegyél bele és Te olvasd fel! Vesézzétek ki együtt! ) Van az osztályomban egy textil vagy papír fenyőfa és rátűzzük vagy ráragasztjuk a kis cédulát. Mire elérkezik a karácsony tele lesz a fánk idézetekkel, szép gondolatokkal, versekkel, szólásokkal.
Leírok egy párat azok közül, amelyek a 9 éveseim naptárába kerülnek!
  • Figyelj minden szavadra! (Megbeszéljük majd, hogy miért fontos, hogy a nyelv nagyobbat tud ütni, mint az ököl!) 
  • Csak egyetlen nyelv van a szív nyelve!
  • Szolgálatod legyen önzetlen és szívből fakadó, amelyet a szeretet vezérel.
  • Ne keresd a rosszat másokban, és ne mondj másokról rosszat!
  • A szeretet mellett nincs helye a kicsinyességnek és szűklátókörűségnek. 
  • A szeretetet a szolgálaton keresztül kell kifejezni. 
  • A jó társaság fontos, elősegíti a jó tulajdonságok ápolását. 
  • A jellem többet ér az észnél. 
  • Ha csak egyetlen lépést teszel Isten felé, Ő tízet lép feléd. (Egyházi iskola vagyunk, ne lepődjetek meg!)
  • A hit olyan, mint a lélegzet, hit nélkül lehetetlen egyetlen pillanatig is élni.
  • Ha tiszteled szüleidet, gyermekeid is megbecsülnek téged.
  • Jó tett helyébe jót várj. 
  • Ki mint vet, úgy arat.
Azt gondolom, hogy a példák alapján bárki ki tud találni olyan gondolatokat, amivel a gyermeke jellemét tudja formálni, felszínre hoz általa olyan témákat, melyről jó beszélgetni. Nagyon fontos, hogy beszélgessetek erről a gyermekeitekkel, biztosan tudják rólatok, hogy az alapvető emberi értékek mellett elkötelezettek vagytok. A média, a sajtó teljesen torz képet fest a "normálisról". A lopást megélhetési bűnözésnek nevezik, a másokat átvágó, becsapó embert életrevalónak, a trágárul beszélőt szókimondónak.

ANGYALKÁK

Nagyon szeretem az angyalkákat. Olyan kedves az arcuk és tiszták. Pont, mint a gyerekek. Érzik az őszinteséget, meg tudják különböztetni a szívből jövő szavakat a majomszeretettől, a tiszta beszédet a hiteltelen affektálástól. Szép szavakat használjatok, ha a gyerekekkel beszéltek és ha azt mondjátok "Drága Csillagom", akkor úgy is gondoljátok, ha azt mondjátok "Angyal Bogárkám", akkor bennük azt is lássátok! Mert ők tudják! Félrevezethetetlenek, csalhatatlanok! 
Az egyik kis tanítványom, Kata, azt mondta egyszer (Katicámnak szólítom, néha megtoldva a Kökényszeművel!) - Én azt szeretem, hogy olyan szépen tud szólítani! 
Bátran nyúljatok vissza a régi, szép kifejezésekhez! Nagyon szeretik a gyerekek! és meglátjátok, lesznek vitézek, tündérrózsák, virágszálak! Tudom, mert felénk sok ilyen terem... 

 A lányom kedvenc angyalkája, tavaly karácsonyra varrtam neki!
Mindenkinek szép estét kívánok!
Erika

5 megjegyzés:

  1. Jó reggelt!
    Igen szép gondolatokat írtál le!
    Szép lett a Viki angyalkája!:-)

    VálaszTörlés
  2. Most látom az óra este majdnem 9 órát mutat!:-)

    VálaszTörlés
  3. Múltkor mesélte a papunk, hogy valaki trágár módon beszélt, és azt mondta, hogy már elnézést, de ami a szívemen, az a számon. Erre mondta neki, hogy hát, akkor igen nagy baj van a szívében. Csak a szókimondásról jutott ez eszembe, mert mielőtt elgondolkoztatott, jót vigyorogtam rajta :)
    És milyen jó kis adventi naptár! Én meséket teszek bele minden évben, de finomság is lesz. Tavaly nem tettem meséket, és nagyon hiányolták, pedig kicsik még. Elég kemény volt összegyűjteni a 24 igazán jó karácsonyi mesét... :)
    Még az jutott eszembe, hogy ahova gimibe jártam, ott egy csupasz karácsonyfát tettek ki december elején, és a tanulók tettek rá üzeneteket, apró ajándékokat egymásnak, a kedvenc tanároknak. Minden szünetben ott bogarásztunk, kaptunk-e valamit, és tettük a sajátunkat. Gyönyörű lett az utolsó napra :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de jó ötleteket írtál! Köszi Kikocs! Erika

    VálaszTörlés