2010. november 17., szerda

Igen, igen a pipicsőr, kacsacsőr, relációs jel, kisebb, nagyobb, egyenlő stb.

Adrikám kérdezed, honnan állj neki! Hát én az elejéről szoktam... és főleg ne csüggedj!
Mindjárt az elején szeretném felhívni a figyelmedet, hogy legyél nagyon türelmes, mert egy első osztályos gyereknek bizony nem egyszerű egyik napról másikra ovisból iskolássá nőni! Kanyarodjunk a csúnya relációs jelekhez! A jelek csak jelek és nagyon fontos, hogy verbálisan többféleképpen kifejezzük a jelentését, hogy rögzüljön. Később is nagy hasznát veszi majd a kisfiad, mert e nélkül nyitott mondatot, egyenletet, egyenlőtlenséget, szöveges példát lejegyezni nem lehet! Tehát fontos, hogy jól kommunikáljuk a matematika nyelvezetét!
< > jeleket: kisebb, nagyobb, több, kevesebb, /később ezt folytatom, mert ez az alap. Alap például, hogy az első osztályos babagyermek minél előbb képileg is maga előtt lássa, hogy a pipi csőre mindig a nagyobb szám felé nyílik, hiszen éhes és még jó, hogy a nagyobbat akarja bekapni! Amelyik felé nem nyílik, az a kisebb, azt köszöni szépen nem kéri!
= jel: egyenlő, ugyanannyi, egyforma Mindegy melyiket eszi a pipi, mert nincs különbség közte!
Nézzük feladatban!
2<3 Ezt így mondod (egészen addig türelemmel, míg rojtos nem lesz a szád!) A három nagyobb, mint a kettő. A három több, mint a kettő. A kettő kisebb, mint a három. A kettő kevesebb, mint a három. Lehet az is feladat, ki tudja minél többféleképpen kifejezni a matematikai jeleket szóban.
3=3 A három egyenlő a hárommal. A három ugyanannyi, mint a három.
Manipulatív feladatokkal tessék dolgozni: kirakni babbal, koronggal, pálcikával, amid van. Összehasonlítani. Pálcikával pipicsőrt rakni a kirakott mennyiségek közé! Használjatok számegyenest, lépegessetek. Megállapítani, hogy a számok balról jobbra növekednek! (egyre nagyobbak lesznek, ha tudsz szerezni színes rúd készletet én nagyon szeretem használni, látja az oszlopmagasság emelkedését! ) Ne lépj ki vele még a 10-es számkörből. Nem baj, ha a többi kilépett! A módszertan nem búvárruha, hogy ráhúzzuk minden gyerekre! Majd a tied is kilép! Ha nem november 17-én, akkor majd karácsonyra vagy 2011-re. Rendezzétek a számokat növekvő, csökkenő sorrendbe, babzsákkal számszomszédok gyakorlása! El ne vedd a kedvét! Csak tevékenykedjetek, pakolgassátok, számlálgassátok, tegyetek megállapítást melyik a több, kevesebb, ugyanannyi! Türelem!

És a végére egy vicc!
A túristák sétálnak a faluban és látják, hogy a kapualjban egy bátyóka pipálgat!
- Jó napot Bátyám! Született ebben a faluban valami hírös embör?
- Itt, csak gyerökök születtek! - felelte az öreg és tovább pipázgatott.
(Egyikünk sem kész emberként volt a pólyában!)
Puszillak: Erika
Csakhogy értsétek: tanítványom volt és most a szülők cipőjében jár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése