2010. december 1., szerda

Ajándék mindenkinek, aki szereti a gyermekrajzokat!

Iskolánk képzőművészeti tanszakjára járó tanulók beneveztek a Bookline Zöldalma Pályázatába, melynek a témáját és mottóját Albert Schweitzer gondolatai adták meg: 

"Ahogyan a fa minden évben ugyanazt a gyümölcsöt hozza, és az mégis mindig új, ugyanúgy a maradandó értékű gondolatokat is állandóan újra kell alkotni."

Az alkotások kizárólag csoportmunkák lehettek. A fát, mint motívumot kellett megjeleníteni és felruházni olyan tartalmakkal, melyek az emberi képzeletben, a különböző kultúrákban megjelentek. A fa, mint az életerő és öröklét szimbóluma, mitikus világképekben, mint világtengely jelenik meg. Ne feledkezzünk meg a magyar néphagyomány világfájáról, a tetejetlen fáról, az életfáról, illetve az édenkerti fákról sem!


 Ez itt az évszakok fája
A gyerekek a következő összefoglalót mellékelték a pályamunkához: 
"A fa gyökerei között szállnak meg az alvilág lényei pl.: szellemek, szörnyek, giliszták, bogarak. A fa körül az emberek és az állatok élnek csodás lényekkel együtt, mint a sellők és a sárkányok. Az ágain csodás lélekmadarak tanyáznak a Nap és a Hold társaságában. Tündér vigyáz erre a csodálatos fára, amelyen mind a négy évszak jelen van. A fa körül, alatt fölött mindenki békében van egymással." 

Alkotók: Csizmár Gréta 3. o. , Sólyom Kata 3. o. , Szász Annamária 3. o. , Varga Zságer Márk 3.o. , Gáspár Blanka 4. o., Gilikter Diana 4. o. , Boros Henrietta 4. o., Madarász Kamilla 4. o., Varga Zságer Kinga 4. o. , Gilikter Beatrix 6. o.
Művészeti vezetőjük, képzőművész tanáruk: Kormos Erzsébet (aki maga a CSODA!)


Az alkotások monumentálisak. Mérete: 1,5m x 1,8m





A másik pályamunkánk a Világ fája


A gyerekek a következő szöveges kiegészítést tették a képhez: 
"Egyszer réges-réges az Isten születésnapja előtt történ, hogy az Úristen magos zsemléjéből egy mag leesett és egy fa nőtt ki belőle, mely olyan nagy volt, hogy az ágai Isten talpát szurkálták, a gyökerei Lucifer tányérjába lógtak. Ezer ember sem bírta körbefogni a törzsét. A fa gyökerei között az Alvilágban Lucifer jobbján ott ült az elemek őrzője, a balján pedig még három őrző. Fölöttük férgek túrták a földet. A földi világ szintjén Isten rolexében kimerült az elem éppen a nappal és az éjszaka találkozásánál. Így aztán mindig félig este, félig nappal van. A fényes oldalon dínók kopasztják a leveleket, míg a sötét oldalon az éjszakában ló nyerít az emberek pedig ámuldozva nézik a csillagokat. A fa odvában, pókháló árnyékában fogságban tartja a Földet a Világpók. A harmadik szinten a sárkány tüzes lehelete bevilágítja a fa kusza ágait, kinek egy lovag éppen a fejét készül levágni. A nappal és a sötétség angyala vigyáz a Föld biztonságára. Madarak fürdenek a Nap sugaraiban és a csillagok között megbúvik a Hold." A szöveges kiegészítést Boris Zoltán 6. osztályos tanuló írta. 

Alkotók: Balogh Kristóf, Szepesi Ramóna, Kisbóli Dániel, Osvald Réka, Boris Zoltán, Balogh Richárd, Madarász Domonkos, Vakaró András, Frank Robin
Tanáruk: Kormos Erzsébet


Nagyon büszkék vagyunk rájuk! Jó nézegetést kívánok minden idelátogatónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése