2010. december 14., kedd

Téli esték

A téli esték nekem nagyon kedvesek. Előkerülhetnek a kedvenc könyveim, filmjeim. És íme egy kis felsorolás, kik tartoznak nálam a Halhatatlanok Társulatába!
A gyermekírók közül, Bálint Ágnes Mazsola és Tádéját gyermekkorom óta szeretem, még fekete-fehérben volt szerencsém nézni, a könyv változatát főiskolás koromban láttam meg. Kell-e példaértékűbb pedagógus, szülő, a mi Manócskánknál, aki az ösztönösen működő nevelés példája számomra ma is. Azok a gyönyörűen megfogalmazott egyszerű történetek, Mazsola  és Tádé kontrasztos hangja felejthetetlen. Tapasztalatom szerint nemcsak engem fűznek szoros érzelmi szálak a tökházikó lakóihoz, a mai gyerekek is nagyon szeretik! 


Kicsit becsillant, de remélem felismerhető a képen a kis család. Sok mindenkit köszönhetünk az írónőnek: Kukorit és Kotkodát, Frakkot, a Tévé-Macit, a Futrinka utca lakóit, Brúnó kapitányt, Az elvarázsolt egérkisasszonyt, A szeleburdi családot. A téli szünet talán jó alkalom arra, hogy kicsit megmerítkezzünk ezekben a szép történetekben a gyermekeinkkel együtt. 
Janikovszky Éva humora ma is megnevettet. Az Égig érő fű, a Ha én felnőtt volnék, a Kire ütött ez a gyerek? a Velem mindig történik valami árulkodik róla, hogy az írónő nem csupán írt a gyerekeknek, hanem nem felejtette el azt a gondolatvilágot, mely saját gyermekkorát átszőtte. Nagyon szeretem felolvasni a gyerekeknek, mert élvezetes hangsúlyozással egyből megértik a humorát, a helyzetek fonákját.
Lázár Ervin, Csukás István szintén rászolgáltak arra, hogy az elit alakulatba kerüljenek. Döbrentey Ildikó és Levente Péter neve szintén garancia lehet a szülők számára, hogy nem fognak mellé a könyvesboltban. Az írónő művei által igazi, finom irodalmi nyelvezetet ízlelgethetünk! Meséi csukott szemmel látható, részletesen kimunkált apró mozaikképekből épülnek fel, a történetek nála sem céltalanok, tanulhatunk és taníthatunk belőle egyaránt emberséget és vitézséget. 


Számomra megnyugvás és pihentető, ha dobhatok a tűzre, leülhetek a kemence mellé épített sutba, olvashatok, varrhatok és élvezhetem a hosszú téli esték csendjét. Segítségemre van ebben Szabó Magda, Márai, Gyökössy Endre és a Könyvek Könyve. Élvezettel kortyolhatok egy finom fahéjas teába vagy forralt borba, felcsendülhet a Bojtorján, Sebestyén Márta, Zorán hangja. 
Mindezek harmóniája számomra a lelki wellness.
Szép estét mindenkinek! 
Erika

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezeket a meséket.
    Nemrég rendeltem egy nagyon kedves hölgytől egy Mazsolát és egy Malackát.:-)
    Brúnó Kapitányon a minap gondolkoztam, de nem jutott eszembe a neve.:-)
    Sajnos a mai gyerekek zöme nem ismeri ezeket a meséket már, de annak örülök, hogy az enyémek igen.:-)

    VálaszTörlés