2010. december 15., szerda

Egy kicsit ebből, egy kicsit abból!

 
Kis karácsonyi műsorunk egyik darabját küldjük Nektek sok szeretettel Abaligetről. Egy-egy versszakát egy-egy kisgyerek mondja, mindegyiknek aktualitása van: várunk kistestvért, néha jelen van a szófogadatlanság és még nem tudjuk jól belőni kik vagyunk, mi a dolgunk! Ez nem baj! A felnőttek közül sokan küzdenek ezzel a problémával, van még időnk! Törekszünk! Az utolsó versszakot közösen mondjuk el!
Nagyon szépen hangzik ám!   

Tóthárpád Ferenc: Ugye, hallod szavam? 

Karácsony van! Kisjézusom, 
ugye, hallod szavam?
Segíts nekem, hogy még jobban 
ismerhessem magam!

Segíts, hogy a testvéremnek
jó testvére legyek,
szeretetem tőled kapjam,
és hogy szeressenek!

Segíts, hogy a szüleimnek
jó gyermeke legyek,
Megérthessem a világot
és az embereket!

Karácsony van, Kisjézusom!
Téged ünnepelünk.
Hit, a béke s a szerete
legyen mindig velünk! 

Amennyire én tudom a fagyöngy karácsonyi kellékként és jelképként angolszász területről érkezett hozzánk. Nálam egyébként karácsony ide vagy oda rendszeres vendég, mert magas vérnyomásra is kiváló, csak olyankor nem az ajtó fölötti fagerendához rögzítem, hanem vízben áztatom. 
Ha már többfunkciós, élek a lehetőséggel, hogy a szeretet, szerelem és hűség jelképeként is kifejtse otthonunkban áldásos hatását. Mindezekből kiemelném a hűséget! Hűség úgy gondolom mindenhez kell, nemcsak párkapcsolatra, házasságra jellemző fogalomként fontos, hogy jelentőségteljes helyet foglaljon el a szókincsünkben. Egyébként a hűség élő legendája a közvetlen környezetemben az én drága jó Csücsök kutyám! Korábbi bejegyzésemben megnézhetitek! 
Ma egy régi barátnő látogatott meg, aki egyszer régen állást keresett egy Dráva környéki kistelepülésen. Ő még nem tudta, de én egyből éreztem, hogy velem fog dolgozni és sokat tanulhatunk egymástól. Ez így is lett. Azóta ő kétgyermekes édesanya lelkész, tanító (de még milyen) és óvónő. Évek óta nem élünk egymás közelében mégis olyan, mintha tegnap megkezdett mondat fele átcsúszott volna mára, onnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Beszélgettünk iskolásdit, társadalmasdit, karácsonyosdit. Hűségünk közös a jó Istenhez, a hivatásunkhoz, bármilyen nehéz nem szabad feladni és lemondani a ránk bízottakról. A napomat bearanyozták! De jó, hogy jöttetek! 
Hogy a fagyöngy alatt elcsattanó csók megteszi-e a hatását? Azt nem tudom, de felénk a cinegék azt csiripelték, hogy igen! Aki nem hiszi járjon utána!


Nem is gondoltam volna, hogy milyen menő teáink vannak itthon. Kicsit meglepődtem. Például a hársfavirág árán, amit egy nem filteres kiszerelésben láttam papírzacskóban - ne gondoljatok nagyra - 780 Ft. Olyan megelégedett lettem hirtelen, hogy milyen jól hoztam a konyhánkra! 
A hársfavirág áldásos hatásáról itt olvashattok. 
A kisebbik üvegben meggyszárat láttok. Nem hallottál még a meggyszár teáról? Olvasd el! A meggynek minden alkatrészét fel tudjátok használni, egyik értékesebb, mint a másik. A meggyszárból tea készül vegyesen használom kamillával, hársfával, csalánnal, galagonyával, csipkebogyóval. A meggymagból fülfájós gyermekek részére párnácskát tömhetünk. A meggymag hőtartó, a felmelegített sóhoz hasonlóan használható. Ti gyűjtögettek teának valót télire?
Sziasztok:

2 megjegyzés:

  1. Idén csak egy kevés csipkebogyót :( Minden évben lecsúszok a hársfáról, anyukámék előtt van egy nagy fa.. Erre, felénk nem "divat" vagy nem tudom, bent Budapesten pedig nem szívesen szednék...

    VálaszTörlés
  2. Megértelek, Budapesten én sem szednék. Mi nagyon szeretjük télen a szárított teákat, a növények szezonjában pedig a frissből. (csalánból, mentából, citromfűből). Erika

    VálaszTörlés