2011. január 22., szombat

Álarc

Érdekes szó, több minden eszembe jut róla, most azonban abszolút pozitív értelemben a jelmezes bálok, a farsangi időszak közeledtét szeretném jelezni vele. Viki lányom nagyon ügyes, képzőművészetet tanult a Böbe néninél, aki nagy tudója ennek a területnek! 
Időigényes, de kuriózum! Ajánlom középiskolásoknak, nagyobb gyerekeknek illetve kedves szüleiknek. Először a kész termékről mutatom a fotót, mert pusztán a leírást, ha olvassátok, nem biztos, hogy nekiálltok! 

Hozzávalók: gipsz, géz, alufólia, arckrém (ez majd 20 percet szárad)
tapétaragasztó,  újságpapír (1 éjszakát szárad majd)
finom csiszolópapír, akril festék vagy tempera és hajlakk a végére. 
Kell hozzá egy segítség, aki felviszi a nedves anyagokat!
Így csináld!
 Arckrémmel lekenjük azt a területet, ahol a maszkot ki szeretnénk alakítani (látjátok a képen, ez az orr tetejéig ér és öleli a homlokot), alufóliával letakarjuk a szemet és a szemöldököt. Gipszbe mártjuk a gézcsíkokat és rátesszük az arcra 3-4 rétegben, majd a legfelső réteget elsimítjuk gipsszel. 20 perc után levehetjük az arcról, akkor még nedves. Ekkor szikével kivágjuk a szem nyílásait és méretre vágjuk a maszkot! Kicsi, 3-4 cm-es újságpapír darabokat tépünk, tapétaragasztóba mártjuk és rásimítjuk a maszkra (kívül is és belül is), a szélénél és a szemeknél mindkét oldalra átsimítjuk a papírt, hogy sima legyen. 
A munkánkra egy éjszaka száradás vár!
Teljes száradás után nagyon finom csiszolópapírral lecsiszoljuk, hogy a felülete minél simább legyen, hegyes kis ollóval kilyukasztjuk a gumi helyén oldalt. Alaposan letisztítjuk a csiszoláskor keletkezett port és 2 rétegben fehér akril- vagy temperafestékkel egyenletesen lealapozzuk. 

Jó tanács: ne kenjétek túl vastagon a festéket, mert száradás után könnyen lepattog!
A teljes száradás után csak ízlés kérdése a dekorálás! Díszítés után hajlakkal fixáljuk. Gumit bele és kezdődhet az álarcosbál! 


Köszönjük Böbe! 

Utóirat az álarcról:
  • Szabó Magda: Álarcosbál
  • Helyes elválasztás: ál-arc
  • És egy írás álarcainkról.
Erika

4 megjegyzés:

  1. A Dóri üzletét is maszkok díszítik.:-)Viki nagyon ügyes csajszi!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon szuper! "Pechemre" megmutattam Zs.-nek és most ő is akar. Kíváncsi vagyok ki bír e 20 percet majd nyugton vagy a végén inkább anyaméretű maszk lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Egy fontos dolog lemaradt! Hogy bánnak a gyerekek a bónuszkártyákkal?

    VálaszTörlés
  4. Írom a bónuszkártya bejegyzést! Egy ömlesztett vegyeset készítek a hetemről! Lesz benne félévi bizi osztás és bónusz is! E.

    VálaszTörlés