2011. január 12., szerda

Szeretem a szólásokat és a közmondásokat!

Nagyon szeretem a szólásokat és a közmondásokat, mert rengeteg bölcsességet őrzött meg a mai kor emberének. El sem tudom gondolni, hogy vajon ma születnek e szólások, közmondások?! Nálunk az iskolában (be)szólások és aranyköpések azok születnek és elég jól beépülnek a köztudatba. A damaszkuszi út volt már domestosi út, Napóleon pedig aratott valamit az biztos, csak nem sikerült eldönteni, hogy búzát vagy győzelmet! 

Az iskolában a következő szép, régi szólásokat írtuk (szinte minden nap írunk párat, mert szerintem kevés van a könyvben és érdemes ízlelgetni őket!)
  • A gyermek hamar örül, hamar sír.
  • A gyakori unszolás és a szép nógatás indítja a gyermeket.
  • A jó gyereknek már a szó is verés.
  • A tojás többet akar tudni, mint a tyúk.
  • Délceg csikóból válik jó paripa.
  • Anyja nyelvén beszél a gyermek.
  • Anyja után járja a templomot a leány. 
Nemrég bukkantam erre az értékes és viszonylag olcsó könyvre (600 Ft): 
Erdő nincsen zöld ág nélkül 
(Társ Kiadó)
Mostanában innen viszek be régi ízlelgetni valót! 


Ami még szép ebben a könyvben nekem, hogy hogyan akadtam rá! Ancsi hozta az iskolába, a szomszéd Vili bácsi köszöntötte vele karácsonyra! Annyira örültem, hogy még a szomszéd bácsinak is fontos volt az én kis tanítványom... Ez is hozzátartozik a falu bensőségességéhez! Istennek legyen hála!
Erika

3 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük a szólásokat. :)
    Mesi éppen ma kérdezte, hogy mit csináljon a sok szólással-közmondással, amit ő talált ki...hogyan lehetne népszerűsíteni, hiszen jó lenne, ha sokan használnák, mert attól lesz igazán szólás vagy közmondás...:))))

    VálaszTörlés
  2. Virág: Küldjétek el nekem, és feltesszük a gyerekalkotások közé. Lesz ugyanis irodalmi blokkja is :-)

    Erika: Imádom én is ezeket. A suliban mindig úgy csináltam, hogy használtam helyesírás gyakorlásához is, plusz mindig készíteni kellett rajzot hozzá. Imádták a gyerekeim, ha a szó szerinti jelentést kellett rajzolni, sőt, tovább fokozva jeleneteket találtak ki. Ezt úgy képzeld, hogy cédulákra felírtam a szólásokat, közmondásokat, ők kis csapatokat alkottak, és húztak. Titokban felkészültek egy jelenettel (némajáték- drámajáték), azután bemutatták, és a többiek ordítva mondták a megoldást. Valami eszeveszett módon fejlesztette a fantáziájukat, nyelvi és testi jelrendszerüket, a humorukat... imádtam ezt a játékot!
    Most úgy meg is táltosodtam, hisz a rajzolós részét szoktuk itthon is csinálni, úgyhogy írok is majd ebből egy játékajánlót :-)

    VálaszTörlés
  3. Virág: De jó! Mesi talál ki szólásokat... Fantasztikus!
    Angéla: Én is használom tollbamondáshoz, másoláshoz, értelmezzük őket, de még nem jelenítettük meg jelenettel. Kipróbáljuk! Erika

    VálaszTörlés