2010. december 31., péntek

Ha Szilveszter, akkor... JÉGBULI!

Környékbelieknek tisztelettel jelentem, a tavak befagytak, a szilveszteri hokimeccs megkezdődött, a jég tele van, bográcsban forr a tea, finom a sajtos stangli és a zsíros deszka...
Mi így köszöntjük az új esztendőt Abaligeten! 
Mi kell hozzá?
Egy vagány, elkötelezett igazgatóhelyettes, aki, ha hártyás a tó, már tisztítja és élezi a korcsolyákat, ha tombol a plusz a hőmérőkön mindenkit nyugtat, hogy 31-én meg lesz tartva a ................ JÉGBULI! Kellenek hozzá korcsolyában született gyerekek (ez nem én vagyok) , tó jegére termett nagyik (még ez sem én vagyok!) és tátott szájjal őket csodáló, önmagukat féltő bámészkodók (ez én vagyok) és pálinka illetve teakínálgató asszonyok (akár ez is lehetek!)! 

A képek tegnap készültek
Egy kis ízelítő Abaligetről télen...
A gyerekeket az iskolában egy kis meglepetés is várja... Szatyor Miklósnak köszönjük a madáretetőt, mely az iskola és az óvoda közös kis udvarán került elhelyezésre, mindkét intézmény nagy örömére! 

Lehet, hogy kicsit későn, de annál nagyobb örömmel teszem közkinccsé a sajtos stanglikám receptjét, melyet Zsuzsitól kaptam és legnagyobb megelégedésemre, én is el tudtam készíteni! 

Hozzávalók: 
75 dkg liszt, 30 dkg Ráma margarin, 5-7 dkg zsír, 3 tojás (a tésztába kettőnek a sárgáját használjuk fel, a harmadik a megkenéshez kell!) 15 dkg sajt, 5 dkg élesztő, 1 nagy tejföl, só (bátran!)
Felfuttatjuk az élesztőt tejben (vagy ha szárítottat használtok elkeveritek a liszttel és a száraz hozzávalókkal. A lisztben elmorzsoljuk a margarint a zsírt - előtte a lisztbe keverjétek el a sót! Én bőven használtam, hiszen kisül! Ha már sóst sütök, legyen sós!  
- 2 tojás sárgáját, a reszelt sajt felét, a tejfölt és összegyúrjátok! Egy fél órát pihentettem! A tésztatömböt én három részre osztottam (könnyebb vele bánni!), kinyújtottam, megkentem tojással, megszórtam sajttal és a tészta felére köménymagot raktam. Derelyevágóval csíkokra, háromszögekre, kis sarkosakra daraboltam. Megsütöttem szép rózsaszínre, 160 fokos sütőben 15 perc kellett neki. Bőven lett belőle! 
 
Íme az eredmény, nagyon dicsérték! 
A konyhámban rotyog a székelykáposzta, este virsli, holnap lencsefőzelék sertéshússal! 
Egyébként csend, béke és pihenés...
Sári mama tette fel ezt a gyönyörű verset, ami nekem az új esztendőre éppen elég és minden benne van ami számomra fontos! Szeretettel küldöm mindenkinek tovább:

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.

Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország
Emberségbe', hitbe', kedvbe',
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. -
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe.'

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

5 megjegyzés:

  1. Mi is Boldog Új Évet kívánunk Nektek szeretettel!
    Én is várom a jobbnál, jobb, tanulságos történeteidet!
    Szuper lehet a jégbuli!Még odaérünk?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ez a vers.
    Kívánok Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  3. Dejo!
    Es a vers is nagyon.
    Es a stangli is biztos :)
    Bekes boldog uj evet!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Az előbbiben volt egy hiba, amit nem tudtam már orvosolni. Nellike! Ideértek! Ez olyan buli, hogy három éjjel, három nap.... csak a hőmérséklet szab határt! Erika

    VálaszTörlés