2010. november 20., szombat

Matekozzunk kicsit tovább...

Összeadás
 Hogy lesz nekem valamiből több: ha hozzáadok, ha rakok még hozzá, ha teszek még hozzá. Ez a hozzáadás! Jele: +
Fogjunk egyik markunkba 2 babot, a másikba 3 babot. Rakjuk össze a kettőt! Most több lett vagy kevesebb? Több! Összeadtam a markomban lévőt! Ha két számot, mennyiséget összeadok több lesz belőle! Képileg kell látnia maga előtt, ezért fontos, hogy manipuláljatok (babbal, koronggal).
Ha a műveletet megtanítom, egyből szöveges feladatba ágyazom, mert úgy tapasztaltam, hogy ez segíti a későbbi szöveges feladatok megoldását!
  • Két madár ül az ágon, odaszállt még három. Hányan ülnek rajta? Megbeszéljük, jegyezzük le matematika nyelven! 2+3=5
  • Kati aputól 2 Ft-ot kapott, anyutól hármat. Hány forintja van? Megbeszéljük, lejegyezzük, megoldjuk! 
  • Pista 2 gólt rúgott, Feri hárommal többet. Hány gólt rúgott Feri! Megbeszéljük, lejegyezzük, megoldjuk! 
  • (Továbbviheted a gondolkodást, hányat rúgtak ketten együtt! Fog a kétlépcsős szöveges feladatokkal találkozni a gyermeked, csak most együtt léptek rá a lépcsőfokokra!) Stb.
 Kivonás
Kis tasakba készíts 10 gabonapelyhet! Add oda a gyermekednek! Egyen meg belőle egy párat! Ne izgulj! Az én tanítványaim is falánkak! Legfeljebb előbb értek el a nulláig! A lényeg, hogy megtapasztalja, amiből elveszek, megeszek, levágok, elköltöm az CSÖKKEN, FOGY!  Vegyen a markába annyi korongot, amennyit akar és kérj el belőle kettőt, hármat, amennyit akarsz. Több lett a markodban vagy kevesebb, növekedett vagy csökkent, fogyott vagy gyarapodott? (Ismét felhívnám a figyelmet, hogy a matematikát gazdag szóhasználattal kommunikáljuk! Segíti a megértést! Ilyenkor alapokat rakunk le! Fontos!) Megbeszéljük ennek a matematikai műveletnek a jelét : - (sokféleképpen mondom, kivonás jele, elveszek jele, fogy jele, csökken jele, stb. Én is tudom, hogy nevezik a matematikában, de ha sokféleképpen fejezem ki, később a szöveges feladatban felismeri a gyerek, hogy milyen matematikai művelettel kell megoldani a feladatot! A matematika feltételezi a szövegértést!) Amit tevékenykedünk, először megcsináljuk asztalon, kirakjuk, elvesszük (tevékenykedünk), utána amit csináltunk lejegyezzük a füzetbe.
Ismét szövegbe ágyazom:
  • Öt kismadár ül a fán. Kettő elrepült, hányan ülnek még ott?
  • Öt lufimból kettő kidurrant. Hányat tudok még felfújni?
  • Öt virágból kettő elhervadt. Hány van még a vázámban?
Páros szám vagy páratlan: Nyissunk ki 1 ujjacskát! Kivel táncoljon? Hát nincs párja! Felkér egy ujjacskát! Már ketten vannak a táncparketten! Na, így már lehet táncolni, hiszen párban vannak! és így megvizsgáljátok a számokat. Én ahogy tanítom a számokat megállapíttatom a párosságát, páratlanságát, ha páratlan egy pálcika embert, ha páros két pálcikaembert rajzolok mellé, az osztály nagy számegyenesén is jelölöm ezt, megállapítjuk, hogy egy páros szám mellett mindig egy páros lakik. Egy páros, egy páratlan! Ha megyünk az utcán megfigyeljük a házszámokat és megbeszéljük, hogy most páros vagy páratlan oldalon haladunk éppen! 
Ezekkel a matematikai alapműveletekkel indulunk!
JÁTÉK, JÁTÉK és JÁTÉK! (Babzsák, dobókocka, játékpénz)
Legközelebb írok fel néhány olyan feladatfajtát, ami megmozgathatja a logikus gondolkodását a gyerekeknek!
Erika

4 megjegyzés:

  1. Épp most fejeztük be a matematikázást m&m’s csoki golyókkal :)
    - Ez volt az uzsonna (jó tudom nem túl egészséges, de facsartam hozzá narancsot :) )
    - Ének gyanánt a régi reklámdalt előadtam :)
    - Majd egy kis környezetismeret, gyanánt emlékeztettem, hogy édesség evése után mit is kell tenni, és miért is? :P

    Én mondjuk a Ft-ot szándékosan kihagyom a hiányzó érmék miatt egyelőre. Aranyszínű papírból (ami új korában bonbon csomagolása volt) készítettünk aranytallért.

    VálaszTörlés
  2. Kérdezhetek? Most járok itt először. 3.o. osztás Nem megy. Negyede, négyszerese. Kirakjuk, megcsinálja, szétosztja, de a fejében nem állt még össze. Ha csak számokról van szó, nem tudja mihez kezdjen. (Főleg, ha szöveges feladatokról van szó)Jó tudom, a szorzást is gyakorolni kell, mert az is harmatosan megy. Mivel tudnám továbblendíteni? Köszönöm. Orsi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Orsi! Rakok föl egy olyan anyagot, hétfőn este, amiben talán találsz szemezgetni valót a problémádra! Üdvözlettel: Erika

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!!!!! Orsi

    VálaszTörlés